foto

Peter Hájek

  • nar. 19.7.1941 (77 let)
    Wien, Wien, Rakousko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Peter Hájek je rakouský scénárista, režisér a novinář u nás především známý díky seriálu Komisař Rex, který spolu s Peterem Moserem napsal.

Nejdříve studoval novinářskou tvorbu ve Vídni. Už ve svých osmnácti letech začal svoje novinářské studium používat, např. psal všelijaké příspěvky do novin a časopisů včetně časopisu „Der Spiegel“. Předtím byl také zaměstnaný u rakouských novin „Kurier“. Později se začal objevovat ve filmu, natočil například Apropos film, Margot Werner nebo Wer war André Heller?.

Díky této tvorbě si ho začali všímat televize ZDF a ORF. Pro ORF napsal například komediální seriál Mozart und Meisel, u kterého dělal i režii a producenta, a natočil i další úspěšný seriál Wenn das die Nachbarn wüßten. Díky své proslulosti v Rakousku založil v roce 1976 společně Helmutem Dimkou produkční společnost Mungo-film. 

Známost po celém světě mu přinesl až seriál Komisař Rex, který napsal spolu s Peterem Moserem. Dostal za něj několik cen. Natočil k němu ještě přídavek Komisař Rex, mladá léta. U pokračování tohoto seriálu pod názvem Návrat komisaře Rexe jednu epizodu produkoval. Komisař Rex bylo první dílo Petera Hájka, které bylo nadabováno do češtiny a slovenštiny, posléze se dočkal našeho dabingu i film Molly & Mops, který mu přinesl také popularitu.

mar48

Scenáristická filmografie

Filmy

2009 Návrat komisaře Rexe - Smrtící zápas (TV film)
2007 Molly & Mops (TV film)
1997 Komisař Rex, mladá léta (TV film)
1982 Sei zärtlich, Pinguin

TV seriály

2017 Rex (TV seriál) - původní scénář
Vražedná jeseň (E13) - původní scénář
Stopy krvi (E12) - původní scénář
Nemé výkriky (E11) - původní scénář
další epizody (13)
2008 Návrat komisaře Rexe (TV seriál)
1996 Stockinger (TV seriál)
1995 Komisař Rex (TV seriál)
Maskovaná smrt (S02E05)
Smrtící svádění (S02E04)
Vražedné léto (S02E03)
další epizody (11)
1994 Komisař Rex (TV seriál)
Lepší dům (S01E08)
Diagnóza vražda (S01E07)
Mrtvá ze Schönbrunnu (S01E06)
další epizody (8)
1990 Wenn das die Nachbarn wüßten (TV seriál)
1987 Mozart und Meisel (TV seriál)

Dokumentární

1972 Wer war André Heller? (TV film)

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Filmy

1982 Sei zärtlich, Pinguin

TV seriály

1990 Wenn das die Nachbarn wüßten (TV seriál)
1987 Mozart und Meisel (TV seriál)

Dokumentární

1972 Wer war André Heller? (TV film)

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2008 Návrat komisaře Rexe (TV seriál)
2004 Komisař Rex (TV seriál)
Doping (S10E04)
Bestie je konečně mrtvá (S10E03)
Muž bez paměti (S10E02)
další epizody (13)
2003 Komisař Rex (TV seriál)
Vitamíny na smrt (S09E04)
Poštovní holubi (S09E03)
Proč musí děti trpět (S09E02)
další epizody (6)
2002 Komisař Rex (TV seriál)
Zamilovaná do vraha (S08E11)
Všechno nejlepší k narozeninám (S08E10)
Nenávist k hezkým blondýnám (S08E09)
další epizody (11)
2001 Komisař Rex (TV seriál)
Paprsky pomsty (S07E10)
Smrt přišla dvakrát (S07E09)
Dívka a vrah (S07E08)
další epizody (10)
2000 Komisař Rex (TV seriál)
Kůň za milióny (S06E12)
Honba za věčným životem (S06E11)
Smrt přes internet (S06E10)
další epizody (12)
1999 Komisař Rex (TV seriál)
Sisi (S05E13)
Štvanice (S05E12)
Vraždící hračky (S05E11)
další epizody (13)
1998 Komisař Rex (TV seriál)
Nebezpečný úkol (S04E13)
Poslední zápas (S04E12)
Šmírák (S04E11)
další epizody (13)
1997 Komisař Rex (TV seriál)
Krvavé růže (S03E12)
Vražda na jídelníčku (S03E11)
1996 Komisař Rex (TV seriál)
Proč zemřel Romeo? (S03E09)
Pátrání po mrtvé (S03E08)
Vražda v hypnóze (S03E07)
další epizody (13)
1995 Komisař Rex (TV seriál)
Únos (S02E11)
Vůně smrti (S02E10)
Ve znamení Satana (S02E09)
další epizody (17)
1994 Komisař Rex (TV seriál)
Lepší dům (S01E08)
Diagnóza vražda (S01E07)
Mrtvá ze Schönbrunnu (S01E06)
další epizody (8)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
For the People (2018) | Eps8 Medici: Masters Of Florence Season 1 | uptobox.com